Zo maak je een professionele PowerPoint

3 min read

Een professionele PowerPoint wil natuurlijk iedereen wel kunnen maken, omdat dit nou eenmaal handig is om deze skills te gebruiken tijdens het voorbereiden van een PowerPoint. Wanneer je een presentatie over het bedrijf waar je werkt moet maken en presenteren moet de bijbehorende PowerPoint of Prezi er natuurlijk goed en professioneel uit zien. Het programma zelf is niet heel moeilijk om te gebruiken, maar om een goede presentatie neer te zetten met dit hulpmiddel is wel een klus die zorgvuldig voorbereid moet worden. De PowerPoint moet namelijk niet te veel afleiden van je verhaal en het moet juist wel het publiek bij jouw presentatie betrekken, zodat ze actief blijven luisteren. Moeite met het maken van een PowerPoint presentatie? Je kan ook een professionele PowerPoint laten maken.


Niet te veel dia’s gebruiken

Probeer niet te veel beelden te gebruiken die een onderwerp kunnen uitleggen. Zorg ervoor dat in een of twee dia’s een onderdeel besproken en duidelijk uitgelegd kan worden. Te veel dia’s kunnen zorgen voor afleiding en een lange presentatie. Bij de ene slide sta je bijvoorbeeld 5 minuten wat uit te leggen en bij de andere maar 2 à 3 minuten.  

Lay-out van de presentatie

De Lay-out is éen van de belangrijkste elementen van de PowerPoint. Dit zorgt voor het professionele uiterlijk. Een tip is om een stijl te kiezen die niet te druk is en goed bij de informatie past die je wilt gaan vertellen aan een groep mensen. Maak je een presentatie voor het bedrijf? Gebruik dan de huisstijl, hiermee kan je met de kleuren combinatie een herinnering creëren voor je luisteraars. Als ze de kleuren zien die in je presentatie voorkwamen denken ze sneller aan jou en het bedrijf waar je werkt.

Tekst en afbeeldingen

Houd de tekst op de dia’s kort en krachtig, zodat het in éen oogopslag te lezen en te zien is wat er daadwerkelijk staat. Hele lange zinnen lezen de meeste mensen niet hierdoor missen ze bepaalde informatie. Sommige mensen lezen wel de hele zin en vergeten wat je hebt verteld. Probeer dus een goede balans te vinden tussen wat je vertelt en wat er in tekst op de presentatie staat. 

Nieuwsgierigheid op wekken door afbeeldingen en is ook een hele goede manier om je publiek bij de presentatie te betrekken. Afbeeldingen zijn vaak handig om te gebruiken, hiermee kan je een beeld creëren voor het publiek. Met een beeld bij het verhaal wat je verteld maakt het makkelijker te begrijpen en blijven ze dus beter luisteren naar welke informatie je hun te vertellen hebt.

Gebruik voorbeelden

Gebruik een professioneel PowerPoint voorbeeld die al eens eerder is gemaakt door iemand anders, deze kan je op internet vinden. Er is vast ook wel eens eerder een PowerPoint gemaakt door iemand of zelfs door jouzelf gemaakt die er goed uitzag. Dit voorbeeld PowerPoint presentatie is erg handig om te gebruiken tijdens het maken van jouw presentatie. Deze kunnen namelijk inspiratie opwekken, je kan zelfs dezelfde kleuren combinaties gebruiken en een aantal afbeeldingen of animaties die bij jouw verhaal kunnen passen. Probeer altijd een professioneel voorbeeld te gebruiken, hier kan je namelijk veel van leren.