Verander het licht in je woonkamer!

2 min read

Heb je tijdens de quarantaine ook meer vrije tijd dan normaal en wil je het licht in je woonkamer verbouwen en meer sfeer creëren? In dit artikel delen we een aantal tips voor het veranderen van je licht in je woonkamer. Verlichting in huis bestaat uit verschillende onderdelen: basisverlichting, functionele verlichting en sfeerverlichting. In je woonkamer maak je gebruik van alle drie. Het is daarom belangrijk dat je weet hoe je dit met elkaar kunt combineren.

Basisverlichting

Basisverlichting is bedoelt de ruimte te verlichten en alle schaduw te verwijderen. Dit licht maakt een ruimte saai, maar is wel nodig. De populairste basisverlichtingen zijn plafondlampen om zoveel mogelijk van een ruimte met één lamp te verlichten. Kijk bij het plaatsen van basisverlichting goed naar het natuurlijke licht wat van buitenaf komt. Probeer zoveel mogelijk gebruik te maken van natuurlijk licht en combineer dit goed met de basisverlichting, zodat je overdag geen energie hoeft te verspillen.

Functionele verlichting

Bij functionele verlichting kun je denken aan een tafellamp of een richtbare vloerlamp. Functionele verlichting gebruik je in de woonkamer bij het dressoir wanneer je een boek wilt lezen of aan tafel wanneer je nog wilt werken achter je laptop.

Sfeerlicht

Het woord zegt het al: sfeerlicht is bedoelt voor het creëren van sfeer, van een warm thuisgevoel wanneer je ’s avonds lekker op de bank wilt liggen en een film of serie wilt opzetten. Per persoon verschilt de voorkeur voor het soort sfeerlicht. De een houdt ervan constant andere kleuren te zien en de ander houdt van één of twee warme kleuren die je kunt dimmen. Met alleen een lamp heb je niet alles. Je hebt ook een dimmer nodig waarmee je het licht harder of zachter kunt laten schijnen. Met de zomerdagen maak je hier minder gebruik van en met de winterdagen een stuk meer. Zorg er daarom ook voor dat je een led dimmer inbouw koopt met sfeerlicht.