Merk registratie, wat is dat eigenlijk?

2 min read

Wanneer je een merk hebt ontwikkeld, vaak om jouw onderneming en de producten die je daarmee wilt gaan verkopen iets kenmerkends mee te geven, wil je niet dat anderen jouw merk zomaar kunnen gebruiken. Dat is waar merk registratie voor bedacht is. Hoe dit allemaal werkt en waar je op moet letten, dat vertellen we je graag. Lees dus gauw door!

Hoe werkt zo’n merk registratie

Merk registratie valt onder het zogeheten intellectuele eigendomsrecht. Op zaken zoals muziek of een foto is het auteursrecht van toepassing en op een uitvinding of idee kun je een patent of octrooi aanvragen. Voor merken is er de merk registratie, waarmee je het alleenrecht op dat specifieke merk verkrijgt. Net als bij andere intellectuele eigendommen is het zo dat het pas van jou is wanneer je de registratie hebt geregeld, zelfs wanneer jij het écht als eerste hebt bedacht. Daarom is het belangrijk om de merk registratie altijd zo snel mogelijk te regelen!

Jouw beschermingsgebied kiezen

Bij het inregelen van jouw merk registratie mag je zelf het beschermingsgebied kiezen. De mogelijkheden zijn bijvoorbeeld een Benelux registratie, een Europese registratie of zelfs een internationale registratie. Die laatste is een bijzondere, want je kunt niet bij één instantie voor meerdere landen je merk registreren. Dit moet je doen bij de merk instantie van ieder individueel land waar je je merk voor wil registreren. Gelukkig is het mogelijk om dezelfde registratie telkens aan te passen naar de eisen en wensen van de verschillende merkinstanties. Je hoeft in de regel dus niet jouw hele registratie opnieuw uit te voeren voor elk land!

Registreer je merk snel

Heb je ook een eigen merk? Zorg er dan voor dat je deze snel registreert. Voorkomen is namelijk nog altijd beter dan genezen en zo kun je gerust gaan ondernemen met je eigen merk!