Meraki: cloudoplossingen als onderdeel van IT bedrijf Cisco

2 min read
Meraki

Meraki, of Meraki Cisco is een IT-bedrijf dat zich richt op bedrijfsmatige cloudoplossingen. Meraki is onderdeel van de IT-multinational Cisco en richtte in 2007 een grootschalig en gratis netwerk op in San Francisco. De cloudoplossingen van Meraki worden onder andere gebruikt door organisaties als The Networkers en staan garant voor een veilige en betrouwbare oplossing voor werken in de cloud.

Organisatie

De geschiedenis van Meraki

Het bedrijf Meraki is gegroeid uit een project dat werd gevoerd aan de Amerikaanse universiteit MIT. In 2007 rolde het bedrijf de campagne ‘Free the Net’ uit, waarin ze in achterbuurten van San Francisco aansluitingen op het internet faciliteerde. Naar schatting werden er rond de 20.000 unieke gebruikers op het netwerk geregistreerd en een jaar later zou dit aantal volgens Meraki zelfs zijn gegroeid naar 100.000 unieke gebruikers. Vlak daarna stopte het bedrijf met de gratis internetaansluitingen. De AP’s zijn er nog, maar er wordt geen verbinding meer gemaakt met internet. In 2012 werd bekend dat Meraki werd overgenomen door Cisco. Met de deal ging een bedrag van naar schatting 1.2 miljard dollar gemoeid.

Werkplekken

Voordelen van werken in de cloud

Meraki biedt cloudoplossingen aan. Zij doen dit niet voor particulieren; het gaat om bedrijfsmatige netwerken. Voor bedrijven en organisaties heeft het werken ‘in de cloud’ een groot aantal voordelen. Denk maar eens aan de mogelijkheden die het biedt om plaats- en tijdonafhankelijk te werken. Thuiswerken en op andere tijden werken dan het traditionele ‘van negen tot vijf’ wordt voor werknemers steeds belangrijker. Bedrijven dienen deze mogelijkheden aan te bieden, maar dan wel op een veilige en gebruiksvriendelijke manier. Hier komen de cloudoplossingen van Meraki om de hoek kijken. Een ander groot voordeel is het feit dat je je netwerk als organisatie gemakkelijk en snel kunt openstellen voor meerdere gebruikers. Flexwerken wordt steeds belangrijker en werken in de cloud is hierbij een vereiste.