De juiste internet provider kiezen door te vergelijken

3 min read

Het internet lijkt overal te zijn, maar het kiezen van de beste internetdienst kan een lastige onderneming zijn. Je moet de lokale beschikbaarheid en de snelheid vinden die bij jou past. Er zijn allerlei verschillende providers, plannen en deals om te vergelijken, zodat je exact hetgeen kunt kiezen wat jij nodig hebt. Internet vergelijken kan veel opleveren als je de kat uit de boom kijkt!

Deze stappen helpen je bij het internet vergelijken:


1. De snelheid bepalen


Begrijp eerst wat internetsnelheid of, meer precies, bandbreedte betekent, zodat je het juiste serviceniveau kunt selecteren. Bandbreedte, meestal gemeten in mega bits per seconde, is de maximale snelheid waarmee je gegevens van internet naar jouw computer kunt downloaden. Hoe meer gegevens intensieve activiteiten je doorgaans uitvoert en hoe meer apparaten je op hetzelfde netwerkt hebt aangesloten, des te meer bandbreedte je nodig zal hebben.

2. Wat zijn de opties in jouw regio?


Als je eenmaal weet welke internetsnelheid je nodig hebt, kun je gaan zoeken naar welke beschikbare internetproviders er in jouw regio zitten. In de meeste stedelijke gebieden heb je allerlei verschillende opties tot je beschikking. Als je wat meer landelijk woont, zal dat minder zijn. Zodra je weet wat je behoeftes zijn op het gebied van internet, bekijk dan alle opties die in jouw regio beschikbaar zijn.


3. Wat zijn de voor- en nadelen van deze opties?

Internetdienst van de lokale kabelaanbieder zal waarschijnlijk de snelste en meest betrouwbare snelheden bieden, hoewel dit gepaard gaat met een duurder prijskaartje. Satellietinternet is het beste alternatief voor mensen die buitenaf woonachtig zijn, maar kan trager zijn en redelijk aan de prijs. Internet via glasvezel is betrouwbaar en zeer snel.

Afhankelijk van de beschikbaarheid, wil je de service kiezen die binnen je budget past en tegelijkertijd de gewenste bandbreedte levert.


4. Hoe kun je een provider en pakket vinden dat bij jou past?


Nu je weet waar je naar moet kijken, kun je de verschillende pakketten en aanbiedingen doornemen. De opties variëren sterk, afhankelijk van je locatie. Dat maakt het moeilijk om in deze stap algemeen advies te geven, maar hier zijn twee belangrijke aanwijzingen:

Bundels
Veel providers bieden verschillende bundels aan met verschillende combinaties van telefoon-, internet- en televisiediensten. Denk goed na voordat je jezelf aanmeldt voor deze bundels; bedrijven proberen klanten vaak te verkopen en over te halen om meerdere diensten af te nemen (met uiteindelijk hogere kosten).

Heb je echt een vaste lijn nodig? Of is alleen internet ook goed? Lukt het je om televisie te streamen via je nieuwe internetdienst, in plaats van een heel kabelpakket? In sommige situaties kan bundelen van diensten zinvol zijn, maar weeg de kosten en waarde af voordat je een beslissing neemt. Tegenwoordig is in veel gevallen alleen internet ook een prima optie!

Aanbiedingen
Vaak zal het je lukken om aanbiedingen te vinden, bijvoorbeeld 1 jaar snel internet tegen €30,- per maand in plaats van €50,-. Je kunt goede prijzen vinden met dergelijke deals, maar zorg ervoor dat je klaar bent om de volledige prijs te betalen of jouw service aan het einde van de promotieperiode te annuleren.