Tip

De beste instellingen voor drone fotografie

1. Hou vast aan een lagere ISO

Drone camera’s hebben meestal kleinere sensoren, die niet zo goed werken bij hoge ISO-instellingen. Dit geldt met name voor het Phantom 3-bereik, dat redelijk goede beelden oplevert, maar eindigt met een aanzienlijke hoeveelheid ongewenste korrels en ruis wanneer de ISO op een hogere waarde dan 100 wordt ingesteld. Tenzij je ‘s nachts fotografeert, moet voldoende belichting niet een probleem als het gaat om dronefotografie. Daarom is het niet nodig om hoge ISO-instellingen te gebruiken.

Over het algemeen wil je je houden aan de laagst mogelijke ISO. Dit houdt in dat de camera-instellingen handmatig aangepast moeten worden om je afbeelding goed belicht te houden. Overweeg om bij het fotograferen op winderige of schaduwrijke plaatsen het diafragma te openen of een langere sluitertijd te gebruiken (1/6 van een seconde is voldoende) om meer licht binnen te laten en de laagste ISO te behouden voor heldere, scherpe beelden.

Hou jij ook van technische snufjes zoals drones? Misschien is dit ook interessant voor jou. Lees hier het laatste nieuws over RC Truck, een leuke gadget voor in je vrije tijd.

2. Profiteer van Auto Exposure Bracketing

Bepaalde drones zoals de DJI Phantom 3 Professional () en andere recente Phantom-releases worden geleverd met een Auto Exposure Bracketing (AEB) -functie waarmee u in één keer zeer realistische foto’s met een hoog dynamisch bereik kunt maken. Hiermee kun je dezelfde foto meerdere keren met verschillende belichtingen en instellingen maken. Dit geeft je meer keuzes om mee te werken. Vervolgens kun je eenvoudig de foto met de beste belichtingsniveaus kiezen. Of ze allemaal combineren tot één foto en de beste elementen van elke opname gebruiken. 

Dit is met name handig als je tijd wilt besparen en correct belichte opnamen wilt maken zonder meerdere testopnamen te hoeven maken of HDR-afbeeldingen van hoge kwaliteit te maken.

3. Wees bereid om te improviseren

Er zullen momenten zijn waarop je niet kunt voorbereiden. Je planning werkt namelijk niet altijd perfect in elke situatie. Vooral wanneer er onverwachte situaties opdoen. Het weer kan bijvoorbeeld veranderen of een locatie kan plotseling buiten gebruik worden verklaard vanwege een noodgeval, ondanks nauwkeurige inspectie van de UAV-voorspelling en weerberichten. In dergelijke gevallen moet je leren hoe je er het beste van kunt maken met wat je hebt.

Maak gebruik van sombere luchten om de sfeer van je afbeelding te veranderen. Gebruik onverwacht direct zonlicht om interessante schaduwen vast te leggen. Wees creatief en verander minder-dan-ideale situaties in een onverwachte fotomoment. De resultaten kunnen zelfs beter uitkomen dan je had verwacht.

Reacties uitgeschakeld voor De beste instellingen voor drone fotografie